Saskia Koning heeft in haar werk als logopedist altijd gebruik gemaakt van muziek, omdat het een prachtig middel is om tot interactie en communicatie te komen en om de spraak- en taalontwikkeling te stimuleren. Een deel van de schat aan liedjes die Saskia opbouwde tijdens de ‘Muziek op Schootopleiding’ en haar werk als Muziek op Schootdocent, en ook de liedjes die zij zelf heeft gemaakt, wil ze graag delen. Hierdoor ontstond het idee voor een liedbundel met als belangrijk element de concrete overdracht van de liedjes (het hoe).

De bundel is gemaakt in samenwerking met Wouter Verhage. Hij gaf op het jubileumsymposium van Pento Audiologisch Centrum Amersfoort een presentatie over de muziekpedagogische filosofie, van de componist Zoltán Kodály. Saskia raakte zeer geïnspireerd door zijn verhaal én geïnteresseerd in Kodály’s gedachtengoed.
Doordat Wouter vervolgens diverse malen op congressen sprak over de relatie tussen muziek en taal, werd hij geraakt door de speciale behoeften die kinderen met een taalontwikkelingsstoornis hebben.
Pento Audiologisch Centrum stelde de werkgroep ‘Meer met Muziek’ samen, waarin de plannen rond de liedbundel en deze website verder werden uitgedacht en gerealiseerd.

Saskia Koning

Saskia KoningSaskia is logopedist, docent Muziek op Schoot en instructor Hanen-ouderprogramma ‘Praten doe je met z’n tweeën’. Ze volgde recent de cursus Muziek als Vak aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag – een extra inspiratiebron bij het maken van de liedbundel. Saskia werkt sinds 1988 met jonge kinderen en hun ouders en doet dit sinds 2011 bij Pento Audiologisch Centrum Apeldoorn op een behandelgroep voor kinderen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS).

Saskia maakte eerder de muziekcassette ‘Drie kleine Spinnetjes’ en heeft een aantal cd’s bij liedjesboeken ingezongen: ‘Hoor de wind eens waaien’ en ‘Acht kleine eendjes’ (nu samen verkrijgbaar als ‘Hopsa heisasa’) en ‘Klim maar op het paard’. De muziekcassette en cd’s zijn uitgegeven bij Niño-kinderboeken – onderdeel van Uitgeverij SWP.

Wouter Verhage

WouterWouter is dirigent, zanger en muziek- pedagoog. Hij werkte de afgelopen vijftien jaar met topkinderkoren in Nederland, zoals Vocaal Talent Nederland, de Kathedrale Koorschool Utrecht, Kampen Boys Choir, Nieuw Vocaal Amsterdam en het Haags Matrozenkoor. Wouter werkt momenteel aan een promotieonderzoek met als onderwerp ‘De werking van de Kodály-methode op het brein van kinderen met TOS’.